DAGS ATT SKIPPA MÅLET?

Så här i början av året (för det får vi väl fortfarande säga att det är?) pratas det mycket om mål. Vi ska sätta mål hit och mål dit. För det är viktigt med mål. Eller? Mål har sin fördelar. Men faktiskt också sina nackdelar. 

Ofta uppmanas vi att sätta smarta mål – specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsatta. Jättebra i vissa sammanhang, för vissa aktivitet och för vissa personer. Men inte alltid. När vi tex pratar om utveckling och innovation menar jag att smarta mål vara direkt osmarta. För alltför detaljerade och specifika mål gör att vi missar en massa möjligheter – möjligheter som kan leda till genombrottet vi söker. 

Jag tror istället på att skapa en tydlig mission för vad vi vill åstadkomma. Den berättar för oss varför vi gör det vi gör och guidar oss i rätt riktning. Men den talar inte om exakt vart vi ska, hur vi ska ta oss dit eller precis när vi ska komma fram. Då är vi fria att agera på de möjligheter vi skapar på vägen. 

Lika sant om det handlar om utveckling och innovation i en organisation som om det handlar om utveckling för dig som person. Kanske är det dags att skippa målet?