Drömmer du om att starta eget? Här är 3 saker du behöver veta!

, , ,

Möjligheterna för entreprenörer/frilansare/gigare (vad du nu vill kalla oss 🙂 ) har aldrig varit större! Tack vare digitaliseringen kan fler och fler bestämma var, när, hur och med vem de vill jobba. Även om du verkar inom en smal nisch finns idag möjlighet att nå en stor marknad globalt.

 

Också drivkrafterna för entreprenörskap förändras. Tidigare var entreprenörskap ofta synonymt med att starta och växa ett företag för att sedan göra en (förhoppningsvis) lyckad exit. Men idag handlar entreprenörskap snarare om ett mindset – om att se möjligheter och våga driva dem. Den nya tidens entreprenörer driver företag för att skapa det arbetsliv de vill ha och göra jobb som inspirerar dem – företaget blir ett verktyg för att skapa den positiva förändring du vill se i världen.

 

Tre saker du behöver veta om att förverkliga din företagsdröm

Jag får ofta höra ”Åh vad du är modig som startat eget”. Jag är såklart jätteglad för komplimangen, men sanningen är att jag inte är modigare än någon annan. Däremot har jag insett några saker som du kanske har glömt bort och som är viktiga att veta när det handlar om att förverkliga din (företags-)dröm:

 

  1. Det finns ingen rätt tid.
  2. Det finns inga rätt omständigheter.
  3. Det finns ingen rätt nivå på utbildning eller rätt antal års erfarenhet.

 

Om du väntar på rätt tillfälle kommer du med största sannolikhet att vänta för evigt. Nu är precis lika bra som imorgon, eller nästa år, att börja göra din dröm till verklighet.

 

När jag bestämde mig för att starta mitt företag hade jag inga kunder, ingen affärsplan och bara en mycket diffus idé om vad jag skulle göra. Men jag gjorde det! Nu har jag varit igång i drygt tre år och jag har aldrig haft ett mer inspirerande, roligt och tillfredsställande arbetsliv. Funderar du också på att starta företag? Då har jag en sak att säga till dig: Kan jag, kan du. Du har vad som krävs!

 

Men jag vet att det kan kännas svårt och lite läskigt (been there…) Då har jag goda nyheter! I maj ordnar jag och min entrepreneörskollega Magdalena Bibik ett 3-dagars LAUNCHATHON där du har chans att undersöka och utveckla din företagsidé (du behöver inte ens ha en idé, bara vara nyfiken på att driva eget). Och lite senare i vår drar jag tillsammans med Hammer & Hanborg och Per Frykman igång en accelerator för frilansare som vill ta ledarskap över sitt företagande och använda alla de möjligheter gig-ekonomin innebär.

 

Nyfiken? Vi berättar mer om Launchathon i ett webinar nu på fredag den 18/3 kl 15.30. Gig-acceleratorn ”If You Dig It, Gig It” presenterar vi vid inspirationsfrukostar under våren.

 

Slösa inte bort din tid på att leva någon annans dröm. Använd den till att förverkliga din egen! Din nästa stora grej väntar på dig. Dags att sätta fart.

 

Ps. Du kan också nominera någon som borde förverkliga sin företagsdröm – en kompis, kollega eller kanske dig själv 😉 Vi väljer ut en vinnare baserat på antal nomineringar och motivering som får delta i LAUNCHATHON utan kostnad!

 

Denna blogg publicerades först hos Hammer & Hanborg.