En av de vanligaste ursäkterna för att inte förverkliga sin nästa stora grej – och hur man kommer över den

goodbye_excusesJag får ofta höra ”Jag skulle egentligen vilja _____ Men då måste jag börja om med en ny utbildning och det har jag inte lust med”.

With all love and respect – men för mig är det där en synnerligen effektiv ursäkt för att stanna kvar där du är. Första frågan att ställa är: Hur gärna vill du det där andra? Vad skulle det betyda för dig? Hur skulle det få dig att känna? Och vad betyder det om du stannar där du är? Hur får det dig att känna?

Sen har vi en ganska trång syn på utbildning, i alla fall i Sverige. För oss verkar utbildning vara likställt med akademiska studier av något slag. Men det finns ju en massa andra sätt att lära på! Du kan

  • läsa böcker
  • titta på filmer
  • gå kurser online
  • gå på seminarium eller föreläsningar
  • studera personer som gör det du vill göra och lära av dem
  • börja göra och lära dig av dina erfarenheter
  • intervjua sådana du känner som besitter de kunskaper du vill ha

Och så vidare och så vidare och så vidare. Bara fantasin sätter gränser!

Om jag ska sticka ut hakan lite grann så undrar jag om för mycket akademiska studier till och med kan vara av ondo ibland. Missförstå mig rätt – jag är ett stort fan av utbildning och älskar att gå i skolan. Men tittar man på några av de som valt att gå sin egen väg och förverkliga sin nästa stora grej så verkar inte akademiska studier i sig vara framgångsfaktorn. Richard Branson, Madonna, Ingvar Kamprad, Beyonce, Oprah Winfrey… Kan det vara så att de helt enkelt inte lärt sig vad som är omöjligt och därför gör det möjligt?

Hitta ditt sätt att lära dig det du vill lära dig. Och låt inte längre utbildning stå i vägen för din nästa stora grej. Jag vet att du kan och jag tror på dig.

namnteckning