LoE, ERT NYA KPI?

Har du tänkt på viktigt det är att välja nyckeltal utifrån vad vi vill åstadkomma med vår verksamhet? Ändå stirrar vi oss så ofta blinda på de klassiska måtten; omsättning, täckningsbidrag, vinst… Säkert funktionellt i många fall men inte alltid. När det till exempel handlar om innovation och utveckling – och i synnerhet när vi vill engagera ALLA i detta viktiga arbete – skulle jag vilja påstå att det snarare faktiskt kan vara direkt kontraproduktivt. Därför är bland det första jag gör när jag jobbar med inkluderande innovation tillsammans med en organisation att väcka frågan om vad som mäts, följs upp och premieras.

 

Mitt bolag har två nyckeltal vi kontinuerligt följer – LoE (Level of Energy) och HS (Happiness Score).* Och vet du vad – när dessa två utvecklas positivt har det visat sig att även lönsamheten gör detsamma. Just sayin’ 😉

 

*Minns dock att studenterna på Handels såg en aning panikslagna ut när jag var där och föreläste och i en bisats nämnde detta 😂