Mitt mål, inga mål.

,

Del 3 i en serie om nyårslöften, fokus och idéer för 2016 och hur vi förvandlar dem till verklighet.  

 

Antagligen har du liksom jag hört att vi ska sätta SMARTa mål (Specifika – Mätbara – Realistiska – Tidsbundna). Kanske funkar det klockrent för dig? Då kan du sluta läsa nu 🙂 Men om du, liksom jag, känt att den här typen av mål inte är din grej hoppas jag att det här inlägget kan ge ett annat perspektiv.

 

Jag har länge försökt förhålla mig till det här med målsättning. Först handlade det om den egna karriären, typ ”vad gör du om 5 år?”. När jag sen startade företag kom även affärsplaner och budgetar in i bilden ”hur mycket ska bolaget omsätta 2016” osv osv. Makes me sick. Jag klarar helt enkelt inte av att sätta den typen av mål. Jag blir totalt oinspirerad och tappar all energi.

 

Gör dina mål att du missar möjligheter?

Jag skulle till och med vilja gå så långt som att säga att för hård målstyrning gör att du missar en massa spännande möjligheter. Min mentor sa så här: Om du placerar en resa mellan Malmö och Stockholm och på förhand bestämmer exakt vilken väg du ska köra, var du ska stanna och hur lång tid det ska ta kommer du att missa en massa guldkorn på vägen. Vad hade t.ex. hänt om du hade tagit höger i rondellen i Eslöv? Det får du aldrig veta.

 

Riktning snarare mål

Missförstå mig rätt – jag tror att det är superviktigt att ha en riktning och en vision för det vi gör (vilket ju är en typ av mål). Men jag är mycket skeptisk till att förstöra magin genom att bli alltför detaljerad och styrd i målsättningen… Tänk dig samma resa där du ”bara” har bestämt att du ska till Stockholm. Snacka om att öppna upp för möjligheter på vägen! Du kanske träffar en framtida affärspartner på macken i Linköping eller hittar ditt drömjobb i Mjölby…

 

Din bästa guide

Jag tror att det är superviktigt att lyssna på din energi och entusiasm. Det som ger dig energi, det som inspirerar dig är troligen sånt du ska göra mer av. Bestämt din riktning och låt din energi ta dig dit. Istället för smarta mål, var smart och lyssna på din inre kompass. Det tänker jag göra 2016.

 

Vad tycker du?

 

Det här inlägget ingår i en serie inlägg om nyårslöften, fokus och idéer för arbetslivet (och livet) under det kommande året. För vi är många som vill skapa förändring och stöter på liknande utmaningar. Förhoppningsvis kan vi inspirera varandra att 2016 faktiskt förverkliga våra idéer. Läs också Tommie Caus serie på samma tema.