Ett år från nu…var vill du vara?

,

Del 1 i en serie om nyårslöften, fokus och idéer för 2016 och hur vi förvandlar dem till verklighet.  

 

Inspirerad av Tommie Cau börjar jag idag en serie inlägg om nyårslöften, idéer, planer och fokus i (arbets)livet under 2016. Tanken är att dela med mig av mina tips på hur vi får de idéer vi har för året att faktiskt bli verklighet. Och på sätt inspirera dig att hitta ditt sätt att göra 2016 till precis det du vill.

 

Framtidens arbetsliv kommer att innebära att vi själva tar större ansvar för vår utveckling, vi behöver lära oss att leda oss själva, vi behöver hela tiden testa och lära nytt och vi behöver bli ännu bättre på att dela med oss. Haka på och dela med dig du också!

 

Varför inte börja från början?

Nytt år. Visst finns det något lockande i att göra bokslut över det gamla året och samtidigt planera för det nya. Framförallt tänker jag att det är bra med kontinuitet och att regelbundet stämma av med dig själv så att du gör det du vill och rör dig i en riktning som känns inspirerande och rätt för dig. Och då är ju årsskiftet en bra tid som är lätt att komma ihåg.

 

För mig startar förändring och planering i framtiden. Jag behöver ha bilden av framtiden som drivkraft för att göra de saker som krävs för att idén ska bli verklighet. Min process involverar alltid stora blanka papper, pennor i olika färg (allt blir roligare med färg! 😉 ) och bra musik i bakgrunden. Det finns en fördel till med att börja i framtiden – där är allt möjligt! Och när vi nu har möjlighet att föreställa oss framtiden, varför inte tänka STORT? Det kan vara svårt att göra själv, jag brukar ta hjälp av personer som jag vet pushar mig ut från den trygga bassängkanten – de vet ju att jag kan simma, även om jag glömmer bort det själv ibland…

 

Vissa år kan det vara fullt tillräckligt att göra små förändringar. Andra år är det stora omvälvande idéer som gäller. Det kan också vara så att vi har stora förändringar på gång inom ett område i livet och därmed behöver ta det lite lugnt på andra. Jag tycker att vi ofta lever i illusionen att vi kan lämna oss själva hemma när vi går till jobbet. Det kan vi såklart inte. Även om vi tar på oss nån slags “professionell roll” så har vi fortfarande med oss hela oss. Därför checkar jag alltid av: Hur kommer andra områden i mitt liv att påverkas om jag gör detta?

 

Något annat jag tycker är viktigt är att hela tiden återkoppla till mitt “why”, vad som är verkligt viktigt för mig. För att säkerställa att den vision jag förverkligar är min egen och inte något som jag tror att “jag borde göra”. Därmed inte sagt att vi bara ska tänka på oss själva. I princip alla de idéer jag vill förverkliga innebär att skapa något som kan vara till nytta för andra. Jag har t.ex. ett gäng idéer kring hur jag kan sprida ett mer entreprenöriellt mindset i arbetslivet och de bottnar i att jag är övertygad om att med mer mod, passion och experimentlust kommer vi att vara mer kreativa, komma på supersmarta saker som kan vara till nytta för oss alla, må bättre, kunna skapa den livskvalitet vi vill ha osv osv. Så se till att den dröm du förverkligar är din och inte någon annans!

 

Utifrån min framtidsvision formulerar jag ett antal olika teman eller fokusområden som är viktiga för det jag vill åstadkomma. Sen är det bara att sätta fart 🙂

 

De senaste åren har jag också testat att sätta ett fokus eller övergripande tema för året. Så även 2016. Mer om det i nästa inlägg.

 

Det här inlägget ingår i en serie inlägg om nyårslöften, fokus och idéer för arbetslivet (och livet) under det kommande året. För vi är många som vill skapa förändring och stöter på liknande utmaningar. Förhoppningsvis kan vi inspirera varandra att 2016 faktiskt förverkliga våra idéer. Läs också Tommie Caus serie på samma tema.