…och planera lite mindre…

Så här i början av hösten och ”ny termin” är det många som planerar, gör strategier och planer. Då vill jag bara påminna om en sak:

Det är när vi GÖR som det händer.

Vi kan tänka och tänka och planera och planera och ha de allra mest genomtänkta strategier. Men det händer inte ett skvatt förrän vi faktiskt GÖR något.

Jag vill därför slå ett slag för att lägga lite mindre tid på planering – och lite mer tid på att ge oss ut och testa, labba, experimentera. Vet att det kan kännas läskigt och finnas ett stort motstånd mot att bara börja göra liksom. Men kom ihåg att vi alla är betaversioner! Inte perfekta men i ständig utveckling. Ja, det kommer att finnas buggar men enda sättet att få veta vilka de är, det är just att ge sig ut och prova.

Så välkommen hösten, låt det bli en härlig tid full av lustfyllt experimenterande och lärande!

En mellanrumsdag som idag tänker jag att det passar bra med en påminnelse om just mellanrummet. Tänk vad ett mellanslag kan göra för betydelsen av ett ord/en mening:

IMPOSSIBLE
IM POSSIBLE
I’M POSSIBLE

Men ännu hellre, tänk vad lite mellanrum kan göra för vår kreativitet och förmåga att se nya möjligheter. Säkert är det fler än jag som kört på med fullt fokus på målet när det plötsligt dyker upp något som blockerar vår väg. Och vi blir helt ställda, hur ska vi gå vidare nu? Det är då vi behöver det berömda mellanrummet. Att våga låta saker landa, låta mellanrummets magi göra sitt och sen titta på situationen/problemet/lösningen/frågan med andra ögon.

Mellanrummet kan vara allt från att lämna en kvart obokad mellan mötena till att sova på saken eller att tillåta oss att faktiskt vara mellan jobb/uppdrag/projekt en lite stund innan vi rusar vidare till nästa.

Idag unnar jag mig lite mellanrumsmagi så får vi se vad det ger till nästa veckas spännande uppdrag.

Trevlig helg!

ELLER: VARFÖR FANTASI ÄR EN AFFÄRSKRITISK FÖRMÅGA

Världen blir alltmer komplex och framtiden mer oförutsägbar. Trots den fantastiska teknikutvecklingen skulle jag säga att the-go-to-solution för att möta denna oförutsägbarhet är vår fantasi. För i fantasin är allt möjligt, precis som i en oförutsägbar framtid. Fantasi kan tyckas flummigt och som att det inte alls hör hemma i business världen. I beg to differ. Jag tror att fantasi kommer att vara en affärskritisk förmåga i ännu större utsträckning framöver.

Blanda med en näve mod och några delar vilja att testa och experimentera så har du enligt mig grundreceptet för att lyckas. Jag kallar det inreprenörskap och ju mindre vi kan förutse framtiden desto mer behöver vi vår inreprenör.

Vad tror du?

Trygghet associeras ofta med det välbekanta, saker som är som de brukar vara. Det är säkert, bekvämt och riskfritt…i alla fall i våra huvuden.

Men egentligen är det kanske förändring som är trygghet? Förändring sker oavsett om vi vill eller inte – och det är faktiskt mer riskfyllt att försöka hålla fast vid det som är.

För mig är förändring och utveckling trygghet; att vara i rörelse och aldrig stagnera. Då blir det lätt att se och ta tag i nya möjligheter.

Idag en shout-out till dig som gillar utveckling, som är ambitiös och vill mycket, som driver på både din egen och organisationens utveckling. Du har förmodligen, liksom jag, både en och två gånger fått höra ”Men kan du inte bara vara nöjd?”.

Mitt svar: Jag är nöjd. Men jag tänker inte nöja mig.

Uppskatta det du/ni har. Njut av att vara där du/ni är. Men sluta aldrig vara nyfiken, utforska och utvecklas. I egen takt och på egna villkor.

Var nöjd, men nöj dig inte. Det har faktiskt blivit något av ett motto för mig, kanske kan det inspirera dig också? 🙂
Det brukar heta att vi inte ska ”ändra någonting bara för sakens skull” eller ”en ska inte ändra ett vinnande koncept”. I beg to differ. Jag tror visst att vi ibland ska ändra bara för sakens skull. Även om det vi gör i nuläget funkar bra.

Varför? Jo, för att själva förändringen har ett stort värde i sig. När vi ändrar något, gör på ett annat sätt, får vi nya perspektiv som skapar nya möjligheter och idéer. Och plötsligt hittar vi nåt som funkar ännu bättre än det vi hade tidigare. Dessutom kommer även det vinnande konceptet till slut att bli ifrånsprunget. Då är det bra att vi tränat på att förändra, så att vi snabbt kan hitta nya lösningar.

Så, jo. Förändra, bara för sakens skull.

Jag får ofta höra från personer och organisationer jag jobbar med att ”jag/vi är inte innovativa”. Så pratar vi en stund till och plötsligt har jag fått höra både en och tio innovativa saker de gjort. Min slutsats är att vi ofta är mycket mer innovativa och påhittiga än vad vi tror. Vi glömmer bara bort att uppmärksamma alla förbättringar, förändringar och framsteg vi gör.

 

Så varför inte avsluta veckan med att göra just det? Uppmärksamma allt har du/ni skapat den här veckan och starta helgen med en massa härlig energi! Som en bonus vågar jag lova att du kommer att skapa ännu fler innovativa saker nästa vecka. 🥳🌟🤓

Hemma med förkyld 3-åring den här veckan. Just nu mycket pussel. Intressant att notera våra olika tillvägagångssätt: 

Jag – kollar på askens framsida, letar upp kantbitar, pusslar samma motiv som på asken.

Barnet – tar en bit, letar upp en annan bit som råkar passa ihop med den första, skapar ett helt nytt motiv (”Mamma, delfinen flyger i luften”) 

Gissa vem som skapar den mest oväntade och unika lösningen? 

Jag tror vi mår bra av att pausa vår hjärnas iver att hitta mönster och logik ibland; vi behöver helt enkelt ”mönstra av” lite då och då. Vi måste inse att när det gäller nya idéer, utveckling och innovation går det inte att förutse allt. Och om vi försöker hitta mönster baserat på vad vi gjort tidigare, är sannolikheten stor att vi hittar en lösning som är väldigt lik den vi redan provat. 

Ibland är det bästa vi kan göra att börja med en bit, hitta en annan bit som passar ihop med den första och se vart det tar oss. Jag vågar påstå att det leder till nya, mer oväntade och kanske alldeles briljanta lösningar.

Innovation och utveckling är blodigt allvar – det är ju det som gör att vårt erbjudande fortsätter vara relevant.

 

Men för att lyckas med innovation och utveckling är mitt tips att inte ta det så allvarligt. Det är lätt att tänka att innovation är rocket science (och det kan det såklart vara rent bokstavligt). Men om vi bara definierar innovation som stora tekniska genombrott kommer vi aldrig att lyckas skapa en innovativ kultur där ALLA bidrar till att föra utvecklingen framåt. Helt enkelt för att det blir för pressat, för skrämmande, för allvarligt.

 

Istället tror jag på att avdramatisera innovation, Skapa förståelse för att det också kan handla om de till synes små, dagliga förbättringarna (som i det långa loppet kanske mycket väl kan bli rocket science). Skapa utrymme att våga släppa loss, ha kul och va lite galen 🙃😊

 

Slutsats: ta innovation på allvar. Men inte så allvarligt. 🌟

Har du tänkt på viktigt det är att välja nyckeltal utifrån vad vi vill åstadkomma med vår verksamhet? Ändå stirrar vi oss så ofta blinda på de klassiska måtten; omsättning, täckningsbidrag, vinst… Säkert funktionellt i många fall men inte alltid. När det till exempel handlar om innovation och utveckling – och i synnerhet när vi vill engagera ALLA i detta viktiga arbete – skulle jag vilja påstå att det snarare faktiskt kan vara direkt kontraproduktivt. Därför är bland det första jag gör när jag jobbar med inkluderande innovation tillsammans med en organisation att väcka frågan om vad som mäts, följs upp och premieras.

 

Mitt bolag har två nyckeltal vi kontinuerligt följer – LoE (Level of Energy) och HS (Happiness Score).* Och vet du vad – när dessa två utvecklas positivt har det visat sig att även lönsamheten gör detsamma. Just sayin’ 😉

 

*Minns dock att studenterna på Handels såg en aning panikslagna ut när jag var där och föreläste och i en bisats nämnde detta 😂