TA INNOVATION PÅ ALLVAR. MEN INTE SÅ ALLVARLIGT ;)

Innovation och utveckling är blodigt allvar – det är ju det som gör att vårt erbjudande fortsätter vara relevant.

 

Men för att lyckas med innovation och utveckling är mitt tips att inte ta det så allvarligt. Det är lätt att tänka att innovation är rocket science (och det kan det såklart vara rent bokstavligt). Men om vi bara definierar innovation som stora tekniska genombrott kommer vi aldrig att lyckas skapa en innovativ kultur där ALLA bidrar till att föra utvecklingen framåt. Helt enkelt för att det blir för pressat, för skrämmande, för allvarligt.

 

Istället tror jag på att avdramatisera innovation, Skapa förståelse för att det också kan handla om de till synes små, dagliga förbättringarna (som i det långa loppet kanske mycket väl kan bli rocket science). Skapa utrymme att våga släppa loss, ha kul och va lite galen 🙃😊

 

Slutsats: ta innovation på allvar. Men inte så allvarligt. 🌟

LoE, ERT NYA KPI?

Har du tänkt på viktigt det är att välja nyckeltal utifrån vad vi vill åstadkomma med vår verksamhet? Ändå stirrar vi oss så ofta blinda på de klassiska måtten; omsättning, täckningsbidrag, vinst… Säkert funktionellt i många fall men inte alltid. När det till exempel handlar om innovation och utveckling – och i synnerhet när vi vill engagera ALLA i detta viktiga arbete – skulle jag vilja påstå att det snarare faktiskt kan vara direkt kontraproduktivt. Därför är bland det första jag gör när jag jobbar med inkluderande innovation tillsammans med en organisation att väcka frågan om vad som mäts, följs upp och premieras.

 

Mitt bolag har två nyckeltal vi kontinuerligt följer – LoE (Level of Energy) och HS (Happiness Score).* Och vet du vad – när dessa två utvecklas positivt har det visat sig att även lönsamheten gör detsamma. Just sayin’ 😉

 

*Minns dock att studenterna på Handels såg en aning panikslagna ut när jag var där och föreläste och i en bisats nämnde detta 😂

LÄNGE LEVE PAUSEN!

Ta hand om tvätten, plocka ur diskmaskinen, plocka undan… Vi är nog många som smyger in en del hushållssysslor under arbetsdagen på hemmakontoren. Och jag gissar att det är en och annan som i tysthet skäller på sig själv för dessa tillsynes oproduktiva pauser. Sluta upp med det säger jag!

 

För de där pauserna, när kroppen får sysselsätta sig med något som går nästan på automatik och tankarna får chans att flöda fritt, är guld värda för vår kreativitet, att hitta nya lösningar och fylla på med ny tankekraft. Det är i mellanrummen det händer!

 

Så istället för att oroa dig för att du lägger arbetstid på att ta hand om disken, fundera på hur du ska få in samma små mikropauser när du så småningom kommer tillbaka till någon form av kontorsvardag igen. Länge leve pausen!

TIPS FÖR KICKOFFEN!

Så här års gissar jag att vi är många som antingen arrangerar eller deltar på någon form av kickoff. Till dig som kanske sliter ditt hår för att få ihop en kickoff för teamet, projektgruppen eller avdelningen har jag ett tips: gör det enkelt 🙂 Kort och kärnfullt trumfar ofta långt och utbroderat. Jag brukar fokusera på följande 3 frågor. (och du – de funkar precis lika bra för din personliga kickoff, för det har du väl en?!)

 

  • Vad är vi/jag mest nöjd(a) med att vi/jag har åstadkommit så här långt i år?
  • Är vi/jag på väg i den riktning vi/jag önskar? Om inte, hur ska vi/jag justera?
  • Vad behöver hända innan årets slut för att vi/jag ska vara riktigt nöjd?

 

Oavsett vilka frågeställningar du väljer så rekommenderar jag varmt att börja med att sätta fokus på allt bra du/ni har åstadkommit så här långt. Genom att synliggöra våra framsteg boostar vi energin, kreativiteten och kapaciteten för det som komma skall.

 

Så. Let’s do it.

 

PS. Vill du bolla något eller ha fler tips inför kickoffen? Hör av dig så tar vi en digital kaffe! 😀

NEJ, VI ÄR INTE FRAMME SNART.

Kanske någon mer än jag som åkt bil med barn i sommar? Då har ni med all sannolikhet fått frågan ”Är vi framme snart?” (förmodligen mer än en gång… 😅🙈) Den där frågan har dock viss bäring även i våra professionella sammanhang. Vi vill ju så gärna komma fram, nå vårt mål, pricka av att-göra-listan… Det är lätt att tro att ”att komma fram” är poängen.

 

Men egentligen är det ju tvärtom. Det är allt det där som händer på vägen, allt vi gör, som spelar roll. Jag lyssnade på Martin Hägglunds sommarprat häromdagen. Där säger han bland annat:

 

”Att vi inte kommer fram en gång för alla är inte ett tragiskt faktum. Tvärtom uttrycker det en dynamik som är inneboende i alla levande verksamheter.”

Jag tänker så här. Vi är levande när vi rör oss vidare, när vi utvecklar och utvecklas, när vi skapar det vi vill ha mer av. Det handlar om att varje dag GÖRA saker som ger oss och våra verksamheter mening, som fortsätter förändra, förbättra och utveckla oss själva och det vi håller på med.

 

Så nej, vi är inte framme snart. Och det är precis så det ska vara.

PÅ MED KANTARELLGLASÖGONEN!

Kanske har du hunnit med en tur till svampskogen? Då vet du att när en väl hittat den där första gula kantarellen brukar det inte dröja länge innan en ser nästa. Kantarellglasögonen har åkt på och plötsligt är kantareller det enda du ser. Samma logik gäller även utanför svampskogen. Till exempel när vi är på jakt efter nya möjligheter: tar vi på oss möjlighetsglasögonen ser vi plötsligt möjligheter överallt. Eller när vi utforskar en ny idé: med rätt glasögon ser vi automatiskt mer av det som är bra med idén och ger den därmed chansen att överleva lite längre.

 

Det omvända gäller också. Utan kantarellglasögon, inga kantareller. Utan möjlighetsglasögon, bara problem. Med fel par glasögon i idéutforskandet ser vi bara det som kan gå fel…

 

Så var noga med vilka glasögon du väljer – oavsett om du ska plocka svamp eller skapa innovation.

BÖRJA BOOSTA BUMS!

Jag tror att för att vi ska bli bra på innovation och utveckling behöver vi ta med HELA oss. Vi behöver träna vår hjärna på att se möjligheter, vi behöver använda kroppen så att den supportar hjärnan att tänka nya tankar, vi behöver aktivera modmuskeln för att våga ge oss ut på okänd mark. Innovation/utveckling börjar alltså långt innan du plockar fram post-it-lapparna. Så varför inte starta redan nu? Här är tre tips:

 

  1. Öva på att hitta bra saker. Hos idéer, människor, situationer…you name it. Hjärnan är bra på att hitta problem, därför behöver vi träna på att se det som fungerar för att skapa jämvikt. Det vi fokuserar på tenderar vi sen att se mer av.
  2. Observera vad du gör med kroppen i situationer när du känner dig kreativ och pepp -och gör mer av det 🙂  Kom ihåg att använda detta när du känner det omvända.
  3. Gör något litet på ett annorlunda sätt varje dag. Genom att öva på att göra små saker på nya sätt kommer det att bli mycket enklare när det är dags att utforska nya, okända vägar.

 

JO, LÄMNA LITE ÅT SLUMPEN!

Det brukar heta att vi inte ska lämna något åt slumpen. Men det tror jag faktiskt är en dålig strategi. För det är när vi vågar utsätta oss för slumpen som vi öppnar upp för nya perspektiv, nya sammanhang och det oväntade. Och det i sin tur är precis vad vi behöver för att hitta den där idén eller öppningen vi letat efter.

 

Precis som allt som är okänt och utom vår kontroll kan slumpen verka skrämmande. I synnerhet när det handlar om vårt professionella liv där vi gärna vill ge sken av att ha koll på läget. Men vill vi fortsätta vara relevanta i dagens snabbföränderliga värld behöver vi skapa utrymme för det oväntade, för möjligheterna vi just nu inte kan förutse. Så oavsett om det gäller din personliga utveckling eller organisationens utveckling är mitt tips: lämna lite åt slumpen.

DET SOM BLIR GJORT BLIR GJORT

Kan tyckas självklart. Men är faktiskt värt att påminna sig om då och då. För det är så lätt att fastna i planering, idégenerering, strategiande… 

Det spelar ingen roll hur välunderbyggd plan du har, inget kommer att hända förrän du tar action. Det spelar ingen roll hur bra idéer du har, inget kommer att hända förrän du börjar implementera. Det spelar ingen roll hur storslagna planer du har för framtiden, inget kommer att förändras förrän du börjar röra dig i den riktningen. 

Så kanske värt att lägga lite av planeringstiden på att faktiskt GÖRA något? Det som blir gjort blir ju faktiskt gjort.

WTTMSW.

Fick det här i min inbox imorse:

 

”Innovation is a live or death proposition – as never before. WTTMSW/Whoever Tries The Most Stuff Wins is my number one tactic/strategy.” Tom Peters

 

Jag håller med. Nu, kanske mer än någonsin, behöver vi vår inreprenör. Den där superkraften som vi alla har och som hjälper oss att skapa ”det nya normala”, som vi så smått är på väg tillbaka till efter en vår där mycket varit satt på paus. Vägen till det nya normala är definitivt att testa testa testa. Det är ju enda sättet att veta om något är värt att satsa på eller inte!

Så. Släpp loss din inreprenör. Låt idéerna flöda (du vet, bästa sättet att få en bra idé är att få många dåliga) och sen ut och GÖR. Prova, testa, experimentera – WTTMSW.

 

PS1. Vill du och dina kollegor ha lite hjälp på traven att släppa loss den där inreprenören? Tipsar om Kickstart för inreprenörer – 15 dagar/15 utmaningar/max 15 min per dag. Hör av dig om du vill veta mer!

PS2. Tipsar om att prenumerera på Tom Peters’ Weekly Quotes för uppfriskande tankar om ledarskap i din inbox varje vecka.